Kısa adı HEGEM-SAMDER olan derneğimiz Bolu merkezli olarak faaliyet göstermekte olup sosyolojik alanda araştırmalar yapmak üzere kurulmuştur.
Dernek, göç, şiddet ve suç, mağdur hakları, risk altındaki çocuklar, insan hakları, çocuk haklarının geliştirilmesi vb. pek çok alanda muhtelif projeler geliştirmektedir.
Derneğimiz, yeni yüzyılın sosyal yaşantılara getirdiği hızlı değişim süreçlerini çok yönlü olarak araştırmak, uygulamalı sosyolojiden ülkemizin daha çok yararlanması yolunda özgün projeler geliştirmek ve uygulamak; sosyal politika üretenlere, bilim çevrelerine ve ihtiyaç duyan diğerlerine sosyolojik veriler sağlamak üzere hizmet vermektedir.
Bakanlıklar, Üniversiteler, Belediyeler ve diğer kurumlarla işbirliği yapılarak ulusal ve uluslararası alanda bir çok proje başarı ile tamamlanmıştır.
Göç olgusu (iç göç, dış göç; göç-şiddet-terör-suç ilişkisi, göç ve kötü şehirleşme, göç ve aile yapılarındaki zorlanmalar) üzerine çok yönü saha çalışmaları/araştırmaları yapmaktayız.
Şiddetin sebepleri, sonuçları ve suçu önleme konuları üzerinde araştırma yaparak çözüme yönelik hizmetler üretmekte; şiddeti, suçu ve mağduriyeti azaltma ihtiyaçları doğrultusunda yol haritası olacak uygulanabilir modeller geliştirmekte, bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaktayız.
Mağdurlarla ilgili ihtiyaç duyulan yasal mevzuatın oluşturulması, geliştirilmesi bağlamında çalışmalar yapmakta; ulusal ve uluslararası nitelikte bilimsel etkinlikler (kongre, panel, sempozyum, konferans, seminer ve çalıştaylar) düzenlemekte, raporlar hazırlamaktayız.
İller, bölgeler, ülke ve dünya düzeninde çocuk hakları, şiddet, saldırganlık, intihar, suç ve mağduriyet konularında kurumsal ve uygulamalar düzeyinde çalışmalar yapmaktayız. Özellikle çocukların suça sürüklenmemesi ve suç mağduru olmaması için okulların, ilçelerin, illerin, bölgelerin "çocuk odaklı sosyal risk haritaları" çıkartılması için ilgili kurumlara stratejik eylem planları sunmakta, bilimsel risk haritası çalışmalarını yapmaktayız.
Suçu oluşmadan ailede, okulda ve diğer sosyal ortamlarda önlemek, toplumdaki yaygın "suç korkusu" travmasını daha düşük düzeye düşürmek için koruyucu, bilinçlendirici hizmetlerin yaygınlaşması boyutunda çalışmalar yapmaktayız. Koruyucu hukuk, önleyici ve iyileştirici eğitim, anlaşmazlık çözümü, arabulucuk alanlarında araştırma ve uygulama hizmetleri üreterek, şiddeti, suçu, aile, okul ve diğer sosyal ortamlarda oluşmadan önlemek amacındayız.
Uyuşturucu kullanım yaygınlığı, nedenleri, sonuçları ve önleme yolları üzerinde araştırmalar yapmakta, projeler geliştirmekte ve uygulamaktayız. İntihar eğilimlerini ve nedenlerini araştırmakta, insan ve toplum değerlerindeki değişim ve bozulmalarla intiharlar ve uyuşturucu kullanımı arasındaki bağları araştırmakta; önleyici, iyileştirici modeller geliştirmekteyiz.
Özellikle çocuklar bağlamında olmak üzere, insan haklarının daha etkin bir kullanım düzeyine ulaşması için saha araştırmaları yapmakta, projeler geliştirmekte ve yürütmekteyiz.
Suç olgusunu her yönüyle ve derinlemesine araştırmakta, mükerrer suçluluğun önlenmesi, suçluların ve mağdurların rehabilitasyonu üzerine projeler geliştirmekte ve yürütmekteyiz.
Denetimli serbestlik ve infaz sonrası izleme üzerinde saha araştırmaları yapmakta, projeler geliştirmekte ve yürütmekteyiz.
Sosyal sorunların araştırılmasında ve çözüm önerileri geliştirilmesinde sosyoloji disiplininin öneminin daha çok anlaşılması, sosyologların ilgili kurumlarda toplumsal hizmet kriterlerine göre yeterli düzeyde istihdam edilmesi yönünde çalışmalar yapmakta, ilgili mercilere bilimsel raporlar hazırlamakta ve sunmaktayız. Sosyologların hakları için çalışmalarda bulunmaktayız.
Aile içi şiddet, aile cinayetleri, akrabalar arasında şiddet konularında saha araştırmaları yapmakta, projeler geliştirmekte, yürütmekte; başka projelere ortak olmaktayız.
Eğitim ortamları ve okul çevresi bağlamında bağımsız bilim kuruluşlarına "risk haritaları ve stratejik eylem planları" yaptırmakta, çocuk koruma ve izleme kurullarının oluşturulması hususunda çalışmalar yapmaktayız. Okul rehberlik servislerinin, çocukların ruh sağlığı, sosyal uyumları, sorumlarıyla baş etmeleri ve başarıları açısından ailelerini/sosyal çevrelerini kapsayacak şekilde hizmet üretebilecek yani bir yapıya kavuşturulması, okullarda psikologların ve sosyologların da görev almasının sağlanabilmesi için çalışmalar yapmakta, projeler ve yasal düzenlemeler geliştirilmesi hususunda girişimlerde bulunmaktayız.
Çocuk Koruma Kanunu'na, Aile Bireylerinin ve Kadınınn Şiddetten Korunmasına Daire Kanuna SHÇEK Kanunu'na Denetimli Serbstlik Kanunu'na ve diğer ilgili mevzuata taraf bakanlıklarla işbirliği protolleri yapmakta, ortak projeler üretmekte ve yürütmekteyiz.
Engelliler ve engelli yakınlarının sorunları, engelli envanterinin çıkartılması konularında saha çalışmaları yapmakta, projeler üretmekteyiz.
Sosyolojik nitelikte her türlü saha çalışması, kamuoyu araştırmaları, bilimsel yayın, TV programları yapmakta; kongre, sempozyum, çalıştay, panel, seminer kurslar düzenlemekte, vakıf, akademi, federasyon, platform, rehabilitasyon kurumları kurulması için çalışmalarda bulunmaktayız.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajları:
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün tüm dünyada engellilerin yaşam kalitesini yükseltecek, hayatlarını kolaylaştıracak yeni adımların atılmasına vesile olmasını diliyorum.
Hayatın tüm alanlarında yer alarak toplumun ayrılmaz bir parçası olduklarını gösteren engelli kardeşlerimiz spor, sanat, siyaset, eğitim ve iş dünyasında elde ettikleri nice başarılarla bizleri gururlandırmaktadır.
Devlet olarak engelli insanlarımızın sorunlarının çözümünü önceliklerimiz arasında gören bir anlayışla, onların her konuda yanında olmaya ve hayatlarını kolaylaştırmaya gayret ediyoruz.
Engelli vatandaşlarımız için fiziki engelleri kaldıracak yatırım, hizmet ve mevzuat çalışmalarını hayata geçirirken, kalplerdeki, zihinlerdeki engelleri yıkacak toplumsal faaliyetlere de ağırlık veriyoruz.
Bu duyarlılıkla sosyal devlet anlayışının gereği olarak son 18 yılda eğitimden evde bakım hizmetlerine, istihdamda pozitif ayrımcılıktan engelli haklarına kadar pek çok soruna çözüm getirdik.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sürecinde engelli insanlarımızı da yalnız bırakmadık. Onların salgın sürecini fiziki ve ruhsal olarak en az etkiyle atlatmaları için devlet olarak bütün imkanlarımızı seferber ettik.
Engelli kardeşlerimizin sosyal hayatta daha çok yer almaları, huzur ve refahlarının artması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün toplumda engellilere yönelik farkındalığın artmasına ve daha fazla sorumluluk alınmasına vesile olmasını temenni ediyorum.
Hayatın önlerine çıkardığı zorluklara karşı mücadele azmini ve kararlılığını kaybetmeyerek topluma örnek olan tüm engelli kardeşlerimizi muhabbetle selamlıyorum.