SAMDER - Sosyolojik Araştırmalar Merkezi Derneği


Kısa adı HEGEM-SAMDER olan derneğimiz Bolu merkezli olarak faaliyet göstermekte olup sosyolojik alanda araştırmalar yapmak üzere kurulmuştur.

Dernek, göç, şiddet ve suç, mağdur hakları, risk altındaki çocuklar, insan hakları, çocuk haklarının geliştirilmesi vb. pek çok alanda muhtelif projeler geliştirmektedir.

Derneğimiz, yeni yüzyılın sosyal yaşantılara getirdiği hızlı değişim süreçlerini çok yönlü olarak araştırmak, uygulamalı sosyolojiden ülkemizin daha çok yararlanması yolunda özgün projeler geliştirmek ve uygulamak; sosyal politika üretenlere, bilim çevrelerine ve ihtiyaç duyan diğerlerine sosyolojik veriler sağlamak üzere hizmet vermektedir.

Bakanlıklar, Üniversiteler, Belediyeler ve diğer kurumlarla işbirliği yapılarak ulusal ve uluslararası alanda bir çok proje başarı ile tamamlanmıştır.


SOSYOLOJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ DERNEĞİ OLARAK TERÖRİST DEVLET İSRAİL’İN GAZZE’DE BAŞLATTIĞI ACIMASIZ VE İNSAFSIZ SOYKIRIMDA ÇOCUK VE KADINLAR BAŞTA OLMAK ÜZERE HAYATINI KAYBEDEN ON BİNLERCE MÜSLÜMAN FİLİSTİNLİ KARDEŞİMİZ HUSUSUNDA BAŞTA SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ RECEP TAYYİP ERDOĞAN VE DEVLETİMİZİN İSRAİL’E KARŞI TAKINDIĞI RESMİ DURUŞU DESTEKLİYOR VE TERÖRİST DEVLETİ ŞİDDETLE KINIYORUZ…


Çalışma Konularımız


Göç

Göç olgusu (iç göç, dış göç; göç-şiddet-terör-suç ilişkisi, göç ve kötü şehirleşme, göç ve aile yapılarındaki zorlanmalar) üzerine çok yönü saha çalışmaları/araştırmaları yapmaktayız.

Şiddet ve Suç

Şiddetin sebepleri, sonuçları ve suçu önleme konuları üzerinde araştırma yaparak çözüme yönelik hizmetler üretmekte; şiddeti, suçu ve mağduriyeti azaltma ihtiyaçları doğrultusunda yol haritası olacak uygulanabilir modeller geliştirmekte, bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaktayız.

Mağdur Hakları

Mağdurlarla ilgili ihtiyaç duyulan yasal mevzuatın oluşturulması, geliştirilmesi bağlamında çalışmalar yapmakta; ulusal ve uluslararası nitelikte bilimsel etkinlikler (kongre, panel, sempozyum, konferans, seminer ve çalıştaylar) düzenlemekte, raporlar hazırlamaktayız.

Risk Altındaki Çocuklar

İller, bölgeler, ülke ve dünya düzeninde çocuk hakları, şiddet, saldırganlık, intihar, suç ve mağduriyet konularında kurumsal ve uygulamalar düzeyinde çalışmalar yapmaktayız. Özellikle çocukların suça sürüklenmemesi ve suç mağduru olmaması için okulların, ilçelerin, illerin, bölgelerin "çocuk odaklı sosyal risk haritaları" çıkartılması için ilgili kurumlara stratejik eylem planları sunmakta, bilimsel risk haritası çalışmalarını yapmaktayız.

Koruyucu Hukuk, Arabuluculuk

Suçu oluşmadan ailede, okulda ve diğer sosyal ortamlarda önlemek, toplumdaki yaygın "suç korkusu" travmasını daha düşük düzeye düşürmek için koruyucu, bilinçlendirici hizmetlerin yaygınlaşması boyutunda çalışmalar yapmaktayız. Koruyucu hukuk, önleyici ve iyileştirici eğitim, anlaşmazlık çözümü, arabulucuk alanlarında araştırma ve uygulama hizmetleri üreterek, şiddeti, suçu, aile, okul ve diğer sosyal ortamlarda oluşmadan önlemek amacındayız.

Uyuşturucu Madde Kullanımı, İntiharlar

Uyuşturucu kullanım yaygınlığı, nedenleri, sonuçları ve önleme yolları üzerinde araştırmalar yapmakta, projeler geliştirmekte ve uygulamaktayız. İntihar eğilimlerini ve nedenlerini araştırmakta, insan ve toplum değerlerindeki değişim ve bozulmalarla intiharlar ve uyuşturucu kullanımı arasındaki bağları araştırmakta; önleyici, iyileştirici modeller geliştirmekteyiz.

İnsan Hakları, Çocuk Haklarının Geliştirilmesi

Özellikle çocuklar bağlamında olmak üzere, insan haklarının daha etkin bir kullanım düzeyine ulaşması için saha araştırmaları yapmakta, projeler geliştirmekte ve yürütmekteyiz.

Ceza İnfaz Sisteminde İyileştirici Hizmetler

Suç olgusunu her yönüyle ve derinlemesine araştırmakta, mükerrer suçluluğun önlenmesi, suçluların ve mağdurların rehabilitasyonu üzerine projeler geliştirmekte ve yürütmekteyiz.

Denetimli Serbestlik ve İnfaz Sonrası İzleme

Denetimli serbestlik ve infaz sonrası izleme üzerinde saha araştırmaları yapmakta, projeler geliştirmekte ve yürütmekteyiz.

Sosyoloji Alanının Önemi ve Sosyologların İstihdamı

Sosyal sorunların araştırılmasında ve çözüm önerileri geliştirilmesinde sosyoloji disiplininin öneminin daha çok anlaşılması, sosyologların ilgili kurumlarda toplumsal hizmet kriterlerine göre yeterli düzeyde istihdam edilmesi yönünde çalışmalar yapmakta, ilgili mercilere bilimsel raporlar hazırlamakta ve sunmaktayız. Sosyologların hakları için çalışmalarda bulunmaktayız.

Küresel Sürecin Etkisinde Aile; Aile içi ve Akrabalar Arasında Şiddet

Aile içi şiddet, aile cinayetleri, akrabalar arasında şiddet konularında saha araştırmaları yapmakta, projeler geliştirmekte, yürütmekte; başka projelere ortak olmaktayız.

Eğitim, Eğitim Ortamlarında Riskler ve Şiddet, Eğitimde Fırsat Eşitliği

Eğitim ortamları ve okul çevresi bağlamında bağımsız bilim kuruluşlarına "risk haritaları ve stratejik eylem planları" yaptırmakta, çocuk koruma ve izleme kurullarının oluşturulması hususunda çalışmalar yapmaktayız. Okul rehberlik servislerinin, çocukların ruh sağlığı, sosyal uyumları, sorumlarıyla baş etmeleri ve başarıları açısından ailelerini/sosyal çevrelerini kapsayacak şekilde hizmet üretebilecek yani bir yapıya kavuşturulması, okullarda psikologların ve sosyologların da görev almasının sağlanabilmesi için çalışmalar yapmakta, projeler ve yasal düzenlemeler geliştirilmesi hususunda girişimlerde bulunmaktayız.

Çocuk Koruma Kanunu Diğer Sosyal Nitelikli Kanunlar; Uygulamaları

Çocuk Koruma Kanunu'na, Aile Bireylerinin ve Kadınınn Şiddetten Korunmasına Daire Kanuna SHÇEK Kanunu'na Denetimli Serbstlik Kanunu'na ve diğer ilgili mevzuata taraf bakanlıklarla işbirliği protolleri yapmakta, ortak projeler üretmekte ve yürütmekteyiz.

Engelliler ve Engelli Yakınlarının Sorunları; Engelli Envanteri Çıkartılması

Engelliler ve engelli yakınlarının sorunları, engelli envanterinin çıkartılması konularında saha çalışmaları yapmakta, projeler üretmekteyiz.

Sosyolojik Nitelikle Her Türlü Saha Çalışmaları ve Kamuoyu Araştırmaları

Sosyolojik nitelikte her türlü saha çalışması, kamuoyu araştırmaları, bilimsel yayın, TV programları yapmakta; kongre, sempozyum, çalıştay, panel, seminer kurslar düzenlemekte, vakıf, akademi, federasyon, platform, rehabilitasyon kurumları kurulması için çalışmalarda bulunmaktayız.

Proje Ortaklarımız

PROJELER - HABERLER


Hayatına yeniden başlamak senin elinde

Sosyolojik Araştırmalar Merkezi Derneği tarafından hazırlanan, koordinatörlüğünü Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Y. Mustafa Keskin'in yaptığı,  Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2014-2. Çağrı döneminde desteklenecek projeler içerisinde yer alan "Hayatına Yeniden Başlamak Senin Elinde" isimli projenin açılış oturumu yapıldı.
 
      Bolu Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya  Bolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Erkal Özkan, Cumhuriyet Savcısı Adnan Gümüş ve bazı kamu kurumları yetkilileri katıldı. 
 
      25 seminer verilecek
      Projenin içeriği ile ilgili değerlendirmelerde bulunan proje koordinatörü Prof. Dr. Y. Mustafa Keskin; "31.12.2015 tarihinde tamamlanacak olan projenin hedef kitlesini;  Bolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü takibinde olup, proje faaliyetlerinden doğrudan yararlanacak ve faaliyetlere katılacak olan, çeşitli nedenlerle suça karışmış 18-29 yaş aralığındaki gençler arasından seçilen 100 genç hükümlü olduğunu;  proje kapsamında hedef kileye; değerler eğitimi semineri, suçluluk psikolojisi ve terapisi semineri, öfke kontrolü semineri, onarıcı adâlet eğitimi semineri, stres ve stresle başa çıkma yöntemleri semineri, madde bağımlılığının zararları eğitim semineri, aile ve toplum içi iletişim semineri ve ailede sorun çözme yöntemleri olmak üzere toplamda 25 seminer verileceğini belirtti.
 
      Yeniden suç işlemeleri önlenecek
      Projenin genel amacının; Bolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından takibi yapılan, 18-29 yaş arasında olup çeşitli nedenlerle suça yönelmiş 100 gencin psiko-sosyal yönlerden desteklenecekleri ve suç davranışına tekrar yönelmelerini önleyecek çeşitli rehabilitasyon mekanizmaları geliştirmek; sosyal dışlanmışlıklarının önüne geçecek sosyal, kültürel, ekonomik faaliyetlere dahil olmalarını sağlayacak gerekli imkan ve zemini oluşturmak ve böylece, bu gençlerin sağlıklı ruh yapısına sahip, toplumla bütünleşmiş bireyler olarak hayatlarına devam etmelerini sağlamak olarak açıklayan Keskin, projenin diğer amaçlarını ise; Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından takibi yapılan gençlerin yeniden suç işleme riskini azaltmak suretiyle toplumu korumak olduğunu söyledi.

İletişim


Sandallar Mah. 3. Sokak No:32-1 BOLU MERKEZ